Samen Bouwen aan Bereikbaarheid in de Metropoolregio Amsterdam

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een aantrekkelijke en veelzijdige regio. De economie groeit er flink en trekt voortdurend nieuwe bedrijven en mensen aan; tot 2040 komen er naar verwachting 250.000 woningen bij en groeit de werkgelegenheid met 230.000 arbeidsplaatsen. Die verdere verstedelijking biedt kansen, maar zorgt ook voor druk op ons mobiliteitssysteem. Dit heeft gevolgen voor de mate waarin inwoners van de MRA prettig kunnen wonen en bewegen, in onze steden, dorpen en daarbuiten.  

Brede welvaart 

SBaB zet zich in voor het behouden en verbeteren van het huidige niveau van brede welvaart in de MRA. Dit doen wij in uitdagende omstandigheden; we hebben te maken met schaarste in investeringsruimte, in capaciteit op de arbeidsmarkt, in stikstofruimte en in fysieke ruimte. De uitdaging is om in deze dynamiek een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat te behouden.  

Rijk en regio hebben daarom de handen ineengeslagen met het gebiedsgerichte programma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid (SBaB), om te werken aan oplossingen binnen een groeiend spanningsveld tussen verstedelijking en bereikbaarheid. Bereikbaarheid gaat namelijk over meer dan vervoer alleen: het raakt aan vraagstukken op het gebied van wonen, ruimtelijke ordening, natuur en klimaat. Dat vraagt om nauwe samenwerking, over sectoren en thema’s heen. Precies dat doet SBaB sinds 2018.  

Door het werken aan brede welvaart centraal te stellen, dragen we met ons mobiliteitsbeleid bij aan een MRA die zich toekomstbestendig en evenwichtig ontwikkelt tot een internationale topregio met een hoge leefkwaliteit. Een regio die kansen biedt voor iedereen en verduurzaamt om bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Van papier naar praktijk 

Binnen SBaB werken bestuurders, het programmateam, wetenschappers en de medewerkers van gemeenten, regio's, provincies, en het Rijk samen aan de bereikbaarheidsopgave binnen de MRA.  Het verstedelijkingsconcept NOVEX MRA vormt het kader voor de ruimtelijke maatregelen, op alle beleidsniveaus. Zo worden samenhangende keuzes gemaakt op het gebied van infrastructuur, duurzame mobiliteit en verstedelijking. 

SBaB doet dit aan de hand van Multimodaal Toekomstbeeld (MTB). In het MTB zijn vijf manieren beschreven waarop mobiliteit kan bijdragen aan de brede welvaart. Deze manieren vormen onze programmadoelen:  

  • Aantrekkelijke en gezonde leefomgeving; we stimuleren mensen om zoveel mogelijk gezonde en ruimte-efficiënte vervoerswijzen te gebruiken.  
  • Duurzame mobiliteit; we komen tegemoet aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen.  
  • Vitale economie en verstedelijking; we richten ons op de bereikbaarheid van de voorziene woningbouw en arbeidsplaatsen.  
  • Mobiliteitssysteem voor iedereen; we maken de MRA inclusiever door kansen en beperkingen in het ruimtelijke systeem eerlijk te verdelen over de bevolking.  
  • Bereikbare regio; we verminderen het aantal knelpunten in de netwerken openbaar vervoer en weg.  

Samen met alle partners brengen we de programmadoelen van papier naar praktijk.  

Gezamenlijke zoektocht 

Intensieve samenwerking tussen deze partijen is van vitaal belang om tot integrale oplossingen te komen. SBaB verbindt hen in een gezamenlijke zoektocht naar de meest effectieve set van maatregelen, zowel gebied- als modaliteiten overstijgend. 

Met de overleggremia van SBaB nodigen wij partijen uit om verder te kijken dan hun eigen belangen, in samenhang te werken en als netwerk te functioneren om integrale besluitvorming te ondersteunen. Dit doen wij binnen vijf programmalijnen:  

  • Slim Verstedelijken  
  • Spreiden en Mijden   
  • Multimodale Netwerken   
  • Oostflank MRA   
  • Monitoren en aanjagen MTB

 

Blik op de toekomst  

We werken met een blik op de toekomst. In het programmaplan 2024 – 2026 gaan we hier verder op in, en zetten we onze programmadoelen en -lijnen verder uiteen.   

Het besef is er dat de opgave alleen in samenhang met andere vraagstukken aangepakt kan worden. SBaB vertaalt de nationale opgaven naar regionaal maatwerk. Samen bouwen wij aan bereikbaarheid!   

Lees hier verder over hoe het programma precies georganiseerd is.