De besturing van het programma: zo houden wij koers
Samen Bouwen aan Bereikbaarheid is het bereikbaarheidsprogramma binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Een programma waarin Rijk en regio sinds 2018 gezamenlijk werken aan de opgaven op het terrein van bereikbaarheid en verstedelijking. Lees hieronder hoe het programma koers houdt: over de overlegvormen, de organisatie en de besturing.
Adaptief karakter
SBaB werkt op programmatische basis. Dat betekent dat de deelnemende partijen zodanig samenwerken dat de doelen van het programma behaald worden en aansluiten bij de wensen van de betrokken organisaties. Hoe we dat doen? Dat lees je hieronder.
Programmaraad
Het bestuurlijk opdrachtgeverschap van Samen Bouwen aan Bereikbaarheid is belegd bij de Programmaraad. Deze heeft als opgave om de benodigde sturing te geven aan het programma en samenwerking te borgen.
De Programmaraad bestaat momenteel uit de volgende leden:
- Melanie van der Horst (voorzitter), Gemeente Amsterdam
- Marion Smit, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (WV)
- Wino Aarnink, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (OVS)
- Adrian Los, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Jeroen Olthof, Provincie Noord-Holland
- Jan de Reus, Provincie Flevoland
- Marja Ruigrok, Vervoerregio Amsterdam
- Micha Mos, Gemeente Almere
Directeurenoverleg (DO)
Het Directeurenoverleg is verantwoordelijk voor de integrale besluitvorming over het van papier naar praktijk brengen van de MTB principes. Daarnaast worden alle zaken die voor besluitvorming in de Programmaraad worden geagendeerd, voorbereid en besproken in het DO.
De huidige leden van het Directeurenoverleg zijn:
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (WV & OVS)
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Provincie Noord-Holland
- Provincie Flevoland
- Vervoerregio Amsterdam
- Gemeente Amsterdam
- Gemeente Almere
- Rijkswaterstaat West-Nederland Noord
- ProRail
- Nederlandse Spoorwegen
Programmateam & procesteam
Het programmateam wordt aangestuurd door twee programmamanagers: één vanuit het Rijk en één vanuit de regio. In het programmateam komen de duo-trekkers van de programmalijnen samen met het procesteam. Samen bereiden zij onder andere de agenda en inhoudelijke stukken van het Directeurenoverleg en de Programmaraad SBaB voor. Daarnaast levert het programmateam beslisinformatie aan het Directeurenoverleg, zodat zij op hun beurt richting kunnen geven aan de Programmaraad van SBaB. Het procesteam bestaat uit de twee programmamanagers en de programmasecretaris.
Bestuurlijk Stakeholderoverleg
Twee keer per jaar organiseert SBaB een Bestuurlijk Stakeholdersoverleg met eindverantwoordelijke bestuurders en CEO's van private en maatschappelijke partijen binnen de MRA. De resultaten van het overleg worden gebruikt als input voor toekomstige besluitvorming.
Het doel van het overleg is om deelnemers te informeren, standpunten te bespreken en onderwerpen te agenderen. Dit verrijkt de SBaB-thema's met nieuwe perspectieven en verkent de rol van private en maatschappelijke partijen in de uitvoering van het Multimodaal Toekomstbeeld.
Deelnemende partijen zijn onder andere:
- VNO-NCW MRA
- ANWB
- Havenbedrijf Amsterdam
- GVB
- Rover
- Transdev
- VU Amsterdam
- Fietsersbond
- Nederlandse Spoorwegen
- Schiphol
Bestuurlijk Overleg MIRT en Leefomgeving
Jaarlijks vindt een bestuurlijk overleg (BO) plaats tussen de betrokken ministeries en regionale overheden in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Ruimte (MIRT). In het BO Mirt -dat per landsdeel wordt georganiseerd- is een vertegenwoordiging uit de Programmaraad SBaB aanwezig (Rijk en Regio). Binnen dit overleg bespreekt men de voortgang van de projecten, de resultaten van studies of onderzoeken en de prioriteiten voor de komende periode. Ook worden afspraken gemaakt over knelpunten, mogelijke belemmeringen en de financiering. SBaB levert input aan het BO MIRT.
Een ander jaarlijks bestuurlijk overleg van Rijk en regio dat per landsdeel wordt georganiseerd en relevant is voor SBaB is het BO Leefomgeving. In dit overleg is primair de verstedelijking aan de orde en in het bijzonder de woningbouwopgave.
In het programmaplan 2024 – 2026 wordt dieper ingegaan op de organisatiestructuur en overleggremia van SBaB. Het programmaplan vind je hier.